VVC-Vught pakt na spannende laatste competitieronde de 2e plek

[Door Paul van Veen]

Laten we beginnen met de stand vooraf:
1.      Volley Tilburg     82 punten (al kampioen)
2.      VVC                       70 punten
3.      VC Volt                 70 punten
4.      TFC                       69 punten
5.      Activia                  64 punten

En op het programma stond VC Volt tegen VVC om 16.30 in Cuijk en Activia tegen TFC om 19.30 in St. Anthonis. Bij een gelijk aantal punten wordt er gekeken naar het aantal sets gewonnen gedeeld door het aantal sets verloren. VVC staat daarom hoger dan Volt. De opdracht voor de dames was helder: 4-0 winnen zou betekenen dat de 2e plek zeker was. Bij een 3-1 of 3-2 overwinning moest TFC niet op meer of op een gelijk aantal punten komen als VVC, omdat TFC dan een beter setgemiddelde had. En voor Volt gold hetzelfde. Met ander woorden: voor drie teams was de druk groot om optimaal te presteren.

De zaal in Cuijk was goed gevuld met supporters van Volt, een hoop support vanuit Vught (bedankt Heren 1 voor het afreizen naar Cuijk!) en ook de dames van TFC waren aanwezig. De Vughtse dames waren gebrand om goed te starten en coach Paul hoopte dat zijn bedachte tactiek het gewenste effect zou hebben. Lieke was nog steeds geblesseerd aan haar pols en Lotte was ook niet in staat om te spelen.

Set 1 werd gestart met Fenne, Els, Kimberley, Sanne B., Sanne K., Ruby en Anouk. De afspraak was om niet met 3-0 achter te komen en met meteen een punt in de eerste rally was er in ieder geval een goed begin. VVC serveerde uitstekend, met name Sanne B. en Kimberley, en er werd een gaatje geslagen. In de rally was VVC de bovenliggende partij en Volt wist vooral te scoren vanuit een goede service. Het gaatje werd echter niet meer gedicht en met 25-20 was de eerste set gewonnen. Het lijkt er op dat het eerste set-syndroom begint te verdwijnen.

In set 2 stonden dezelfde zeven speelsters in het veld. Bij Volt was er wel gewisseld en dat pakte goed uit voor de thuisploeg. VVC nam weer een voorsprong in het begin van de set en tot driekwart set leek het er op dat het een kopie zou worden van set 1. Echter de ingekomen passer/loper van Volt zette een sterke serviceserie neer die VVC in grote problemen bracht. Niet alleen kwam de passing onder druk, ook de kwaliteit van de aanvallen ging achteruit. Het lukte Vught niet om beter spel te leveren en de set werd verloren met 22-25.

Beide teams baalde nu, omdat er geen 4-0 meer mogelijk was voor een van de ploegen. TFC zat met een glimlach op de tribune.

Coach Paul wisselde niet na set 2 en in set 3 maakte VVC geen serie van fouten meer. De passing bleef uitstekend overeind, de servicedruk bleef hoog en in de rally kon Volt alleen scoren met een harde aanval. De thuisploeg had echter te veel moeite in de passing en alleen een van de middenspeelsters van Volt lukte het om een goed scoringspercentage te halen. Met 25-19 was de set voor VVC.

Nog een set was nodig voor de overwinning en Volt wilde uit alle macht naar een vijfsetter toewerken. Ze hadden alleen niet het juiste antwoord op het spel van VVC. De dames bleven net zoals in set 3 spelen en maakte heel weinig onnodige fouten. Er werd een vroege ruime voorsprong genomen en hoewel in het eind van de set Volt een klein beetje dichterbij kwam, maakte VVC de set vakkundig af. Met 25-17 was de 3-1 overwinning, overwinning nummer 19, binnen! Het team had een geweldige collectieve prestatie neergezet.

TFC was inmiddels vertrokken naar St Anthonis voor hun wedstrijd. TFC moest nu met 4-0 winnen om de tweede plaats te halen. Dat was een lastige opgave tegen een ploeg die heel het seizoen altijd minimaal 1 set won. VVC vierde kort de overwinning en haastte zich naar St Anthonis om Activia naar de setwinst toe te schreeuwen. Een kort wedstrijdverslag van die wedstrijd:

In set 1 was TFC oppermachtig. De servicedruk van de dames uit Odiliapeel was hoog en in de aanval werd er, vooral door de middens, aan de lopende band gescoord. Met 25-20 stond TFC in no time op 1-0 voor. Set 2 startte voor TFC hetzelfde, er kwam een zeer ruime voorsprong en de dames van VVC begonnen zich erg ongerust te maken. Activia knokte zich echter terug uit een acht punten achterstand en bij 22-22 ging het gelijk op. Activia had een setpunt, maar TFC nam over en verzilverde hun setpunt wel 27-25. De spelverdeelster van Activia had haar afscheidswedstrijd en weigerde met 4-0 te verliezen in haar laatste wedstrijd. Ze gaf zelf extra gas en spoorde haar team aan om de derde set te winnen. Activia begon zeer sterk en zette TFC volledig aan de kant. Bij 18-8 kon het niet meer misgaan. TFC knokte wel wat terug, maar de ervaring van Activia zorgde er voor dat ze de set niet meer lieten liggen. 25-14 en Activia verzekerde hiermee VVC van de 2e plek! Een gezamenlijk vreugdedansje was het resultaat. VVC bleef ook in set 4 supporteren, maar in een spannende laatste set wist TFC de overwinning over de streep te trekken: 26-24 en daarmee 3-1.

Daarmee is de stand achteraf:
1.      Volley Tilburg     86 punten (kampioen)
2.      VVC                       74 punten (p/d wedstrijden)
3.      TFC                       73 punten
4.      VC Volt                 71 punten
5.      Activia                  65 punten

Het was een enerverende dag met twee uitermate spannende wedstrijden en een schitterend einde voor VVC. De tweede plek geeft recht op promotiewedstrijden. Deze zullen worden gespeeld op zaterdag 6 mei tegen promotieklasse D Nr 2 Horn D1 en 3e divisie Nr 10 Sittard D1. VVC moet in een driekamp de bovenliggende partij worden om volgend seizoen in de 3e divisie uit te komen. Plaats en tijden zijn nog niet door de bond vastgesteld. Het wordt dus nog een keer een spannende zaterdag!

Klik HIER voor de foto’s.