Begint het tij te keren voor Dames 1 na een slechte start na de ‘Winterstop’

[Door Paul van Veen]

VVC-Vught D1 loopt tegen de lamp tegen Dunamis

De eerste helft van het seizoen was zeer goed: 11 competitiewedstrijd en 11 overwinning. Een mooie tweede plek was het resultaat. 2017 werd echter slecht begonnen. Tegen laagvlieger Dunamis liepen de dames tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. Slechts een schamel puntje werd er binnengehaald.

In de Martinihal startte Fenne, Hymke, Lieke, Kimberley, Eva en Ruby. Dunamis heeft een goede service en dat bleek al in de beginfase. Het stond al snel 2-6 en VVC had wederom een slechte start. De dames kwamen terug tot 10-11. Echter de spelverdeelster van Dunamis kwam weer aan service en dat leverde wederom een voorsprong op voor Dunamis. De Vughtse thuisploeg kwam wederom terug 19-20 dankzij een goede servicebeurt van Fenne. Bij Dunamis kwam toen voor de derde keer de spelverdeelster aan service en die rotatie was zeer moeilijk voor VVC. Er was geen controle en 19-25 was het eindresultaat.

In Set 2 kwam Sanne op de plek van Kimberley en gedurende set Anouk voor Ruby. Het spelbeeld was niet echt verschillend. VVC maakte veel fouten en had veel moeite met de service van Dunamis. De Tilburgse gasten gingen alleen maar beter spelen, omdat het lekker liep. Tot 18-18 liep het gelijk op, maar de eindfase was voor Dunamis. VVC kon zich niet terugknokken en verloor met 21-25.

VVC had al vaker achter gestaan of niet echt lekker gespeeld. Maar iedereen voelde dat het deze wedstrijd niet makkelijk om kon slaan. Set 3 bevestigde dit al heel snel. 8-12 achter bood nog perspectief, maar alweer een serviceserie van de Tilburgse spelverdeelster en het was 9-17. De set was verloren, 15-25 het eindresultaat.

Het eerste verlies voelde slecht en zwaar. De dames wilde echter nog wel het maximale eruit halen en set 4 ging met veel knokken naar VVC. Kimberley kwam weer terug in de ploeg voor Sanne en met de laatste mentale inspanningen werd de set gewonnen. Nipt, 26-24. Er was in ieder geval een puntje gered.

De ploeg is weer terug op aarde na een indrukwekkende zegereeks. Dunamis speelde veel beter dan VVC en de ploeg zal weer flink aan de bak moeten om bovenin mee te blijven draaien. Volgende week de moeilijke uitwedstrijd naar Avance D1. Deze ploeg heeft ook een flink aantal wedstrijden gewonnen, dus dat zal ook weer hard knokken worden.

Klik HIER voor de foto’s

VVC Dames 1 komt duidelijk te kort tegen Avance

Na het slechte resultaat van vorige week, zou in Sambeek tegen Avance de zegereeks weer worden opgepakt. Els was weer beter en kon spelen en alleen Lotte was niet inzetbaar. Avance was thuis met 3-1 verslagen, dus een goed resultaat was zeker mogelijk.

De spirit was hoog en Fenne, Els, Kimberley, Lieke, Eva en Anouk hadden er zin in. Avance had twee uitstekende passer/lopers, maar had verder niet veel power in de ploeg. Set 1 begon gelijk op. Avance liet de passer/lopers goed wisselen tussen diagonaal en rechtdoor slaan en deze twee meiden hadden een hoog scoringspercentage. De blokkering van de thuisploeg stond ook goed en de Vughtse dames hadden veel moeite met score. Ook met de service lukte het niet om te scoren. Twee serviceseries van Avance maakte het verschil, 20-25 voor de thuisploeg.

Wat volgde waren drie sets die er gelijk uitzagen. De sfeer bij Avance was uitstekend en vooral passer/loper Emma Smits was niet te stoppen. Vught liet zich van een slechte kant zien: er werd niet harder gewerkt, maar de kopjes gingen steeds meer hangen. Wat wissels van coach Paul zorgde niet voor een verschil. 16, 18 en 22 punten wist VVC slechts te scoren in deze drie sets. Een 4-0 verlies kwam hard aan.

2017 is slecht begonnen voor VVC. 1 punt uit twee wedstrijden, maar vooral het mindere spel doet zorgen baren. Er moet uit een ander vaatje worden getapt. Volgend weekend is de ploeg vrij, de week er op komt TFC op bezoek. Als er op dezelfde manier wordt gespeeld, dan wordt een overwinning moeilijk te behalen.

Klik HIER voor de foto’s

Eerste overwinning voor VVC D1 in 2017 op TFC

Het voelde deels als een opluchting dat er in ieder geval weer gewonnen was, maar toch voelde iedereen dat er een beter resultaat mogelijk was geweest. Er was de afgelopen twee weken goed getraind, goede afspraken gemaakt en op Lotte na was iedereen fit. TFC stond op evenveel punten als VVC, maar met een wedstrijd meer. De dames waren gebrand om de nare smaak van de afgelopen twee wedstrijden uit de mond te spoelen.

Set 1 bood niet heel veel perspectief. TFC hoefde niet veel te doen, de Vughtse dames sloegen en serveerde de ballen in grote getale uit of in het net. 14-25 en de set was binnen no-time voorbij. De basis bestaande uit Fenne, Els, Kimberley, Lieke, Ruby en Eva moest toch echt aan de bak.

Set 2 was stukken beter. Het scoringspercentage ging omhoog, Ruby maakte een paar uitstekende bloks en serverend ging de druk flink omhoog. 25-20 en de stand was weer gelijk.

Set 3 was een echte thriller. De set ging gelijk op. TFC deed alles om de voorsprong te pakken in de wedstrijd. De gasten lieten duidelijk zien waarom ze bovenin meedraaien. VVC bleef goed scoren, blokken en verdedigen. Op 23-24 leek de set verloren. Paul pakte een time-out en wist met de juiste aanwijzing de ploeg terug in het veld te sturen. Els serveerde drie keer goed, er werd drie keer goed verdedigd en aangevallen en 26-24 betekende setwinst.

Dit zou moeten betekenen dat TFC gebroken zou zijn. Een 3-1 winst lag voor het grijpen. VVC verviel echter in hetzelfde spelpatroon van Set 1. Heel veel fouten in de aanval en service en daar maakte TFC goed gebruik van. Ze hoefde bij wijze van spreken alleen maar de bal terug te spelen. Sanne kwam in het veld voor Lieke en Anouk voor Eva. Dat hielp echter niet. 12-25 was een flinke afstraffing.

TFC ging in set 5 op dezelfde voet verder. 2-6 en het leek weer een nederlaag te worden voor VVC. Met Els en Kimberley aan service kwam VVC terug. Met 7-8 werd er gewisseld van speelveld. TFC liep weer uit naar 10-7. Vught kwam terug naar 10-10 en TFC nam het weer over, 10-13. Eva kwam in het veld voor Ruby. VVC maakt twee punten, 12-13. TFC neemt een time-out om de setwinst binnen te halen. Dat hielp echter niet, het wordt 13-13. De spanning liep hoog op. TFC kreeg drie matchpoints, maar wist ze niet te verzilveren. VVC knokte weer eens ouderwets voor de set- en wedstrijdwinst. Els wisselde er uit voor Hymke. De jonge speelster had een paar uitstekende reddingen, waarmee VVC de overhand kon nemen. Matchpoint 1 werd niet verzilverd, maar numero 2 wel. 19-17!

2 uur, 5 sets en wisselend spel. Maar wel overwinning 12, een belangrijke voor het moraal en tegen een directe concurrent. Er zal worden getraind om het niveauverschil er uit te halen om zo tegen HLB/Van Daal D3 een overwinning te halen. De concurrenten Volt en Avance verloren, dus alles is nog mogelijk om bij de eerste twee te eindigen.

Klik HIER voor de foto’s